Coronaprotocol in de kerk

Versoepeling kerkelijk coronaprotocol per vrijdag 25 februari 2022


De Nederlandse bisschoppen schrappen met ingang van vrijdag 25 februari de verplichting om in katholieke kerken mondkapjes te dragen en anderhalve meter afstand te bewaren. Zij volgen de overheid met de coronaversoepelingen die in heel Nederland gaan gelden.


De bisschoppen zijn dankbaar voor de grote inzet die de afgelopen twee jaar in de parochies is getoond om het vieren ondanks beperkingen toch mogelijk te maken. Ze weten hoeveel dit van pastorale teams, parochiebesturen, vrijwilligers en kerkgangers heeft gevraagd. 


⁠Per 25 februari 2022 zijn de onderstaande coronamaatregelen van kracht:

- Aanmelding en registratie, om de liturgie mee te vieren, is niet nodig.

- Volks- en koorzang zijn toegestaan.

- Tijdens de vredewens wordt nog geen hand gegeven.

- Collectes blijven voorlopig bij de in- en uitgang of per bankoverschrijving.

- Bij de Communie vervalt het hoestscherm en het desinfecteren van de handen. Wie de Communie op de tong wil ontvangen: dat kan! Vriendelijk verzoek: laat eerst hen voorgaan die de Communie op de hand willen ontvangen. Daarna kunt u bij de pastoor de Communie op de tong ontvangen, uit hygiëne ten opzichte van de andere communicanten.

- Hoezen en niezen in de elleboog.


Houd rekening met elkaar, ook met diegenen die afstand willen houden en/of een mondkapje dragen, bijvoorbeeld in verband met een kwetsbare gezondheid. Laten we met elkaar ervoor zorgen dat iedereen in de kerk de liturgie veilig mee kan vieren’, aldus de bisschoppen. Dat moet voor christenen een vanzelfsprekende houding zijn.